Gewoon jezelf zijn

Afgelopen weekend had ik een gezellige barbecue met de familie. Wij gaan samen met mijn zwager en schoonzusje op vakantie naar Sardinië en we hadden het over het aantal zwembroeken en bikini’s dat we meenamen op vakantie. Waarop ik zei: “mijn buik is niet toonbaar in een bikini”. Waarop ze zei: “Waarom niet?” Ik werd even heel duidelijk geconfronteerd met mijn overtuiging dat ik een ‘perfecte beachbody’ moet hebben wil ik me gaan vertonen in een bikini. (En na drie zwangerschappen is dat helaas bij mij niet meer het geval ;-))

Het is pas goed als…

Zonder dat je het in de gaten hebt leven er overtuigingen in jezelf, over wie je zou moeten zijn. We maken een plaatje in ons hoofd, van wie we zouden moeten zijn of hoe ons leven zou moeten zijn. Het is pas goed als….

Gaat eigenlijk over: IK ben pas goed als….

Ik ben pas goed als….

  • Als ik zonder ribbels in mijn bikini pas
  • Als ik promotie maak
  • Als iedereen vindt dat ik een goede ouder ben

Deze overtuiging “ik ben pas goed als…” gaat eigenlijk over jezelf accepteren en van jezelf houden. Iedereen heeft de behoefte aan verbondenheid, om erbij te horen en te worden geaccepteerd. We hoeven niet perfect te zijn om de liefde van de ander waard te zijn. Echte verbinding komt tot stand wanneer je jezelf bent.

 

Verbondenheid is de energie die overspringt tussen mensen wanneer ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder te oordelen of beoordeeld te worden, en wanneer ze steun en kracht aan de relatie ontlenen.   – Brené Brown

 

Juist wanneer je jezelf durft te laten zien aan de ander, met je imperfecties, versterkt dit de onderlinge verbondenheid.

Hoe omarm je jezelf?

  1. Laat los wat anderen van je denken.

Een gedachte die er snel insluipt is: “wat zullen ze wel niet denken?” Doet het ertoe wat anderen van je vinden? Je hebt niet de goedkeuring nodig van anderen.

  1. Je bent het waard om liefde te ontvangen. Je hoeft niet eerst aan allerlei voorwaarden te voldoen. Je bent nu al goed genoeg!

 

  1. Stop met kameleon spelen.

We weten precies wat we moeten doen om goedgekeurd en geaccepteerd te worden. Je hoeft je niet aan te passen om erbij te horen. Het staat juist echte verbondenheid in de weg.  Door jezelf te zijn kun je pas echt het gevoel krijgen er echt bij te horen.

  1. Vertrouw op jezelf. Wees liefdevol en vriendelijk naar jezelf, en behandel jezelf met respect.

Dit is nog niet zo eenvoudig in een perfectionistische maatschappij. In mijn inleiding beschreef ik al even mijn eigen beeld van een bikiniproof lichaam, dat gevoedt is door alle prachtige dames met perfecte lichamen in magazines en “zo ontwikkel je een beachbody in 10 weken” artikelen. Dit kan ons het gevoel geven ‘nooit goed genoeg’ te zijn.

Jij bent perfect met al je imperfecties. Wees liefdevol naar jezelf, en behandel jezelf met respect.

  1. Praat over de dingen waar je je voor schaamt.

Volgens Brené Brown is schaamte de angst geen liefde waard te zijn. We kennen schaamte allemaal. Door over schaamte te praten kunnen we schaamte loslaten.

 

Niemand anders zijn dan jezelf, in een wereld die dag en nacht zijn best doet om je te maken tot alles behalve jezelf, is de moeilijkste strijd die een mens ooit zal leveren, en ook een strijd die nooit gestreden zal zijn – E.E. Cummings

Wees jezelf

Jezelf zijn is één van de moeilijkste dingen,  maar ook één van de moedigste dingen die je kunt doen. Maar wanneer je het bent, en jezelf aanvaard met je imperfecties wordt je weer beloont met moed, compassie en verbondenheid!

Worstel jij met de gedachte niet goed genoeg te zijn, en wil je van deze overtuiging af? Neem contact op voor een kostenloos vrijblijvend gesprek.