Wat geef jij Priori-TIJD?

Ik schrijf deze blog terwijl ik er eigenlijk geen tijd voor heb. Nee, het is geen grapje: ik meen het serieus. Mijn leven lijkt nu geregeerd te worden door allerlei moetjes. En er fietsen allerlei urgente zaken tussendoor. Je zal maar bijna moeten verhuizen en er is lekkage in de erker. Of er wordt een gesprek met de achterbuurman ingelast vanwege een schutting die geplaatst moet worden. Daarnaast sta je op het punt om je website te lanceren. Maar waar haal je de tijd vandaan om die Blog te schrijven? Hoe staat het eigenlijk met mijn prioriteiten en de agenda? Je hebt vast geen tijd om deze blog te lezen, maar wie weet scheelt het je straks méér tijd dan dat het je nu kost.

Evelien Hofstee Coaching - Prioriteit

24 uur is te kort

Ik denk dat ik niet de enige ben die aan 24 uur in één dag niet genoeg heeft. Mijn to-do-lijstjes zijn nooit leeg en er komt altijd wel iets tussendoor wat mijn aandacht vraagt. Laatst zei iemand tegen mij: “Ik heb het vandaag zo druk gehad, dat ik niet eens tijd had om naar het toilet te gaan.” Ik was met stomheid geslagen! Hoe kun je nu geen tijd hebben voor iets wat zo urgent en belangrijk is? (Ter info: nee het was geen buschauffeur. Blijkbaar zijn er nog meer beroepsgroepen die daar geen tijd voor hebben ;-))

Staat jouw prioriteit op de agenda?

Voor mij tijd om in het thema tijd en prioriteit te duiken. Ik kwam de volgende uitspraak van Stephen Covey tegen:

“Het is niet de kunst om prioriteit aan te brengen in wat er op je planning staat, maar om je prioriteiten op je planning zetten.”

Vaak stroomt die agenda vanzelf vol. En zonder dat we het in de gaten hebben zijn we bezig met lijstjes afstrepen in plaats van tijd te geven aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. We zeggen vaak dat we onze familie belangrijk vinden. Maar staat er ook tijd in onze agenda gereserveerd speciaal voor familie? Wij hebben de traditie om elke maandag avond een familieavond te hebben met spelletjes en wat lekkers, maar door alle drukte werd dit soms overgeslagen.

  • Wat zijn jouw prioriteiten?
  • Wat was bij jou de afgelopen week de grote ‘tijdslurper’?
  • Waar zou jij meer tijd en prioriteit aan willen geven?

Wat voor jou het belangrijkste is, moet daadwerkelijk terug te zien zijn op de wijze zoals jij je leven hebt ingericht. “Als je er de tijd niet voor hebt, is het geen prioriteit”, stelt Covey.

Doordat we geleefd worden door de hectiek van alledag vraagt het aandacht, discipline en commitment om naar je prioriteiten te leven.

Belangrijk versus urgent

Goethe zei ooit: “Dingen die belangrijk zijn moeten nooit worden overgeleverd aan de willekeur van dingen die minder belangrijk zijn.”

Wanneer de telefoon gaat, nemen we hem op. Dat doe je gewoon. Of het nu een belangrijk of minder belangrijk telefoontje is. Of een collega die ‘even’ een vraag heeft. Als je niet uitkijkt wordt je dag geregeerd door allerlei dingen die urgent lijken, maar tijd nemen van datgene waar je eigenlijk je tijd aan wil besteden.

“De meeste mensen besteden te veel tijd aan urgente zaken en niet genoeg tijd aan belangrijk zaken.” – Stephen Covey

Tijd doorbrengen met familie en vrienden is bijvoorbeeld voor mij belangrijk, maar niet urgent. Hoe zorg je ervoor dat er ook tijd is voor datgene wat voor jou belangrijk is?

  1. Maak een weekplanning met alle dingen die je die week wil doen. (Sport, klussen, familiebezoek, tijd met het gezin, werk.) Begin bij het belangrijkste.
  2. Houdt je aan je weekplanning. Dat vraagt discipline.
  3. Wanneer zich een onverwacht urgent lijkende ‘tijdslurper’ aandient stel jezelf de vraag:
    • Is het urgent?
    • Is het urgent en belangrijk?

Kies ervoor om onbelangrijke dingen, urgent of niet, niet de tijd in te laten nemen van datgene wat jij op dat moment belangrijk vindt.

JA zeggen tegen jouw prioriteit

“Het belangrijkste is om het belangrijkste het belangrijkste te laten.” – Stephen Covey.

Dit betekent dat je om ‘JA’ te kunnen zeggen tegen belangrijke dingen, je ‘NEE’ moet leren zeggen tegen andere dingen die soms dringend zijn. Je gevoel van tijd zal hierdoor verruimen.

Wil jij ontdekken wat voor jou belangrijk is? Lees ook Help! Ik kan niet kiezen.