Help, ik kan niet kiezen!

HELP! Ik kan wil niet kiezen!

Ik geef het direct toe. Zelfs voor iemand die over het algemeen heel goed weet wat ze wil kan ik niet kiezen. Bij de keuze voor een nieuwbouwhuis kon ik vooraf niet voorzien wat voor stortvloed aan keuzes over me heen zou komen. Al maanden volg ik alle interieurprogramma’s, pin ik me suf op Pinterest. En toch voelde ik me totaal incapabel om de juiste keuze te maken. Want het moet wel de juiste vloer, met een bijpassende kleur muur en gordijnen zijn. Na stad en land afgezocht te hebben, besloot ik iemand in te schakelen die mij bij mijn keuze kon helpen. Een gouden greep! Want de rust keerde weer terug. En alle keuzes die ik daarna nog moest maken kon ik prima matchen met het plan dat er lag.

Kiezen = loslaten

Als je kiest ergens voor te gaan, houdt dat vaak in dat je iets anders niet doet of op moet geven. En dat vinden we nu juist zo ontzettend moeilijk! We willen gewoon alles! Punt uit. We willen geen concessies doen aan ons aangename leventje wanneer er een verandering van baan of uitbreiding van een gezin komt. We vinden dat we alles moeten kunnen blijven doen. Bovendien willen we niks in dit leven missen! We willen het leven op alle fronten ten volle leven.

Maar deze ratrace is voor niemand vol te houden. Uiteindelijk gaat het ergens wringen. En komen de dingen waar je ontspanning en plezier uit haalt in het gedrang.

Voor jezelf kiezen

Tijd om je leven onder de loep te nemen en te kijken wat er voor jou écht toe doet. Ondanks de vele keuzemogelijkheden die we hebben, hebben velen nog nooit echt het gevoel gehad dat ze écht voor zichzelf hebben gekozen. Ze hebben altijd rekening gehouden met de normen en verwachtingen van anderen. Maar wat wil je zelf nu echt? In mijn blog Sta je weleens stil bij wat je écht wilt? schreef ik over hoe je tot je eigen verlangens komt.

Jouw kader

Een ander aspect om te komen tot dat wat er voor jou écht toe doet zijn je persoonlijke waarden. Het benoemen van je persoonlijke waarden die voor jou belangrijk zijn werkt als een soort kader waardoor je daarna makkelijker keuzes kunt maken.

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Streep er 10 aan.

  • Streep er vervolgens 5 weg. Wat is voor jou belangrijk als het erop aan komt? Bijvoorbeeld: Zekerheid of meer uitdaging in je bestaan.

Wanneer je bewust wordt van de waarden die voor jou belangrijk zijn, kun je er meer bewust voor kiezen om je door deze waarden te laten leiden.

Wil je meer rust en richting in jouw keuzes? Zullen we samen hier eens voor gaan zitten?