Sta jij weleens stil bij wat je echt wilt?

Het leven raast in een sneltreinvaart door. Wie brengt de kinderen naar school? Haal ik nog die belangrijke afspraak? Wat eten we vanavond? Lukt het nog om vanavond even te sporten? Vlak voordat je je bed in wil duiken kom je erachter dat een goede vriend vandaag jarig was. Snel een whatsapp bericht om nog even op de valreep te feliciteren. Je hebt weer een dag gered. De volgende ochtend begint het hele circus weer van voor af aan.

Je probeert alle ballen de lucht in te houden. Want zo hoort het toch? Wat wil je eigenlijk nog meer? Je hebt het allemaal picobello voor elkaar. Een goede baan, een leuke partner, een druk sociaal leven. Je werkt hard en je probeert een goede partner en ouder te zijn en daarnaast ook een paar keer in de week te sporten. Je hebt het allemaal goed voor elkaar toch?

De afgelopen jaren ben je flink opgeklommen in de carrièreladder. En toch voel je dat het niet klopt. Je vraagt je af of dit het nu is. Was dit nou wat je wilde toen je als pas afgestudeerde vol dromen en verlangens aan het avontuur begon?  Waar zijn die dromen eigenlijk gebleven? En waar verlang ik eigenlijk nu naar?

We leven in een wereld van zo-zou-het-moeten-zijn. Als je dít allemaal hebt, dán ben je succesvol en gelukkig. Hierdoor zijn we losgekomen van onze eigen diepste verlangens en dromen.  Wanneer we het plaatje ‘zo-zou-het-moeten-zijn’ loslaten kun je komen tot datgene wat voor jou echt belangrijk is.

Wat wil je eigenlijk?

Op deze vraag denken we ‘grote’ antwoorden te moeten geven. Maar eigenlijk hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Je kunt niet bedenken waar je naar verlangt, het verlangen zit al in je. De enige vraag is: hoe ontdek je wat je verlangen is?

1. Sta jezelf toe om alles te mogen verlangen

Het ene verlangen hoeft het andere verlangen niet uit te sluiten. Vaak denken we in beren op de weg. Misschien droom je van een baan in een totaal andere branche. Maar vraag je jezelf af hoe dat praktisch en financieel moet. Ergens naar verlangen wil niet zeggen dat je er direct naar moet gaan handelen. Een periode een verlangen koesteren is niet verkeerd.

2. Stel jezelf de vraag

  • Wat was ooit mijn droom? Over welk verlangen ging dat?
  • Waar word ik enthousiast van?
  • Waar haal ik plezier uit?

Probeer niet het antwoord direct te bedenken, maar ga het gaandeweg ervaren. De wereld gaat tegen je praten en zo komen de antwoorden vanzelf naar je toe.

3. Neem je irritatie serieus

Vaak is het niet zozeer dat we ergens naartoe willen, maar juist ergens vandaan. Wanneer je irritatie, boosheid of wrok ervaart verleg je je aandacht van wat je niet wilt (datgene waar je je op dat moment aan ergert), naar wat je juist wel graag wilt.

4. Durf te ontdekken!

Weten waar je naar verlangt doe je door te ontdekken. Je moet niet te veel gaan piekeren, maar begin gewoon. Ga het doen. Het doen alleen al maakt gelukkig. Sta jezelf toe dat je het mag onderzoeken. Want alleen zo kun je het uitvinden waar jouw verlangen echt naar uit gaat. Ontdek welke elementen je wel en niet raken.

5. Durf te doen

Soms weten we al wel waar we naar verlangen, maar durven we er geen gehoor aan te geven. Want… als ik dat doe dan…. En misschien mislukt het wel compleet! Wat dan? Ben ik dan ook mislukt? Deze angst voor mislukking is een drijfveer om vooral in onze comfortzone te blijven. Want als alles hetzelfde blijft, weet je ook wat het je oplevert. Wel zo fijn toch? Succes is alleen maar ingewikkeld.

Just do it! Juist wanneer we onze verlangens gaan volgen, zal je voelen dat dit is wat je moet doen. Dat dit het is wat bij jou past en waar je een grote glimlach van krijgt op je gezicht! Vertrouw op jezelf.

 

Joan Littlewood heeft gezegd:

‘If we don’t get lost, we’ll never find a new route.’

Bertold Gunster vult hierop aan:

‘Verlangens zijn de weg.’

Wanneer onze kwaliteiten en talenten samen komen met onze verlangens ontstaat er een soort energie waardoor we helemaal opgaan in wat we doen. We komen in een ‘flow’, waardoor we voelen: ja, dít is het!